Vozači si najčešće postavljaju pitanje zbog čega koristiti originalne rezerve dijelove kad postoje zamjenski i po nekoliko puta povoljnijoj cijeni?

Prodavatelji zamjenskih dijelova tumače da prodaju rezervne dijelove iz prve ugradnje samo pod drugim nazivom, da su jednake kvalitete kao i originalni dijelovi i slično.

Međutim nije baš sve tako jednostavno. Proizvođač zamjenskog dijela možda i je isti, ali to ne znači da je dio jednake kvalitete, završne kontrole, itd. Naime, proizvođač vozila propisuje raspon kvalitete rezervnih dijelova i za originalni dio zahtjeva da bude u gornjim granicama kvalitete dok proizvođač dijela to koristi da bi proizveo zamjenski dio koji još uvijek odgovara specifikaciji proizvođača vozila iako je lošije kvalitete. Tu razliku najlakše je uočiti kod npr. filtera ventilacije. Već na prvi pogled uočljiva je razlika u boji. A ako istovremeno uzmete originalni i zamjenski filtar u ruke osjetit ćete i razliku u težini. Jedno i drugo pokazuje nam da se u originalnom filtru koji je tamniji i teži nalazi veća količina aktivnog ugljena koji dodatno filtrira zrak što ulazi u kabinu. Jer funkcija filtra ventilacije nije samo spriječiti ulazak prašine nego i raznih bakterija, alergenata i mirisa. Ili uzmimo, primjerice, metlice brisača koje su proizvedene za Vaše vozilo i one koje su proizvedene za više tipova vozila. Svaki model vozila ima vjetrobransko staklo specifičnih krivulja a metlice brisača imaju zadatak da ga brišu tako da preglednost bude uvijek najveća moguća uz staranje što manje buke. Sve to je vrlo bitno za pravovremenu reakciju vozača. Kočione pločice mogu biti tvrđe ili mekše od originalnih. U oba slučaja zaustavni put, koji je ponekad izuzetno bitan će biti duži. A kao dodatna posljedica je ubrzano trošenje ili kočionih pločica ako su mekše ili kočionih diskova ako su tvrđe.

Originalni dijelovi su optimizirani za određeno vozilo i usklađeni sa svim ostalim komponentama vozila što jamči dulji vijek trajanja kako dijelova tako i cijelog vozila, te optimalne performanse vozila.

Primjeri prednosti originalnih dijelova:

Kočioni sustav:

  • Omogućuje najkraći put zaustavljanja
  • Djeluje u svim vremenskim uvjetima
  • Djeluje tiho i glatko

Ispušni sustav:

  • Optimiziran za najmanje gubitke energije
  • Izrađen od visokokvalitetnih materijala
  • Akustički dizajniran za Vaše vozilo

Amortizeri

  • Zadržavaju stabilnost vozila na neravninama
  • Brzo reagiraju
  • Vrlo dobro kompenziraju neravnine na kolniku

 

Vaše vozilo je proizvedeno da Vam služi, da bi to bilo u mogućnosti onako kako je proizvođač predvidio potrebno ga je održavati kako je proizvođač propisao.