MirrorCam

MirrorCam – Actros: odgovori na često postavljana pitanja.

Na novom Actrosu konvencionalna vanjska ogledala zamijenjena su sustavom MirrorCam kamera. Koje su prednosti MirrorCam-a? Kako sustav funkcionira? Što treba uzeti u obzir? Predstavljamo najčešća pitanja i donosimo odgovore o MirrorCam-u.

Novi Actros nudi jedinstveni sustav u obliku MirrorCam-a. Uobičajena vanjska ogledala zamijenjena su kamerama na krovnom okviru i zaslonima na A-stupovima. Prednosti govore same za sebe: manja potrošnja kroz poboljšanu aerodinamiku i povećanu sigurnost na cesti zahvaljujući boljoj preglednosti. Ali kako točno sustav radi, što se mora uzeti u obzir i trebaju li vozači vremena za savladavanje sustava? Saznajte u nastavku.

Što će se promijeniti za vozače?

Vanjska ogledala ometaju vozačev pogled pokrivajući velika područja s lijeve i desne strane A-stubova. Dolaskom MirrorCama taj je problem gotov. To je posebno korisno u raskrižjima i kružnim tokovima, prilikom manevriranja i uskih uglova. Glavni nedostatak bočnih ogledala je činjenica da vozač prilikom zavoja može izgubiti vid na kraju prikolice. S MirrorCamom je ovaj problem također prošlost: slika kamere zakreće se u zavojima, tako da vozač uvijek vidi kraj prikolice. Sustav je prilagođen standardnim prikolicama, ali rotacija slike može se prilagoditi bilo kojoj prikolici. Kod modernih prikolica to se postavlja automatski kada se geometrijski podaci šalju iz prikolice u vučno vozilo. Vozač također može ručno podesiti krug okretanja pomoću gumba za odabir i prekidača.

Koje su prednosti MirrorCam-a za tvrtke?

Optimizirana aerodinamika doprinosi nižoj potrošnji. Zbog nižeg otpora zraka, MirrorCam omogućava uštedu goriva i do 1,5 posto. Pored toga, sustav povećava sigurnost i smanjuje rizik od nezgoda i oštećenja.

Mogu li prljavština i kiša pogoršati slike fotoaparata?

Kiša, kondenzacija i prljavština na ogledalima i prozorima mogu uzrokovati probleme. S MirrorCamom to vozaču ne smeta. To je zbog položaja kamera visoko na vozilu, plastike iznad objektiva kamere, posebnog premaza i digitalnog prijenosa slike na prikaze u kabini. Slika MirrorCam-a ostaje oštra u hladnim i vlažnim danima, jer se kamera automatski zagrijava kada temperatura padne ispod 15 Celzijevih stupnjeva.

Koja je prednost linija udaljenosti na zaslonu?

Ove linije, koje su prikazane na zaslonu, pomažu vozaču da procijeni udaljenost iza vozila. Uz tri pune crte prikazana je i crta koja vozaču omogućuje precizno označavanje kraja vozila prije ulaska na cestu. U kombinaciji s informacijama koje prikazuju asistencijski sustavi, vozač sada može bolje procijeniti tipične situacije: ima li dovoljno udaljenosti za kretanje ulijevo; može li vozač ponovno sigurno skrenuti desno nakon pretjecanja.

Ima li sustav kamere nedostatke u sumrak ili noću?

Naprotiv, u situacijama sa smanjenom svjetlošću, MirrorCam čak nudi prednost. Prijenos svjetlosti kamerama je visok. To znači da zasloni prikazuju sliku jače od prirodnog svjetla. To omogućuje vozačima da bolje vide svoju okolinu nego što je to slučaj s vanjskim ogledalima. Osim toga, svjetlina se postepeno prilagođava količini i vrsti svjetlosti u tom trenutku. Kao rezultat toga, vozači ne mogu biti zaslijepljeni.

Može li se podesiti svjetlina zaslona?

Postoje dobri razlozi za podešavanje svjetline zaslona. Na primjer, svaki pojedinac ima različite sklonosti, vremenski uvjeti mogu igrati ulogu ili doba dana. Podešavanje svjetline dva zaslona je jednostavno. Ako je potrebno, oba se prikaza mogu postaviti zasebno. To se može učiniti pomoću klizača pomoću izbornika “Zaslon i svjetlina -> Svjetlina zaslona -> MirrorCam”.

Zašto slike monitora nisu tako jasne kao na mom pametnom telefonu?

Najvažnija stvar nije gustoća piksela, već ono na što su vozači navikli: s dijagonalom zaslona od 15,2 inča (38,6 centimetara), zasloni po obliku odgovaraju vanjskim ogledalima. Kao i kod ogledala, udaljenost i brzina vozila koje slijedi mogu se procijeniti prema veličini i promjeni veličine vozila na ekranu. Pogledajte zaslone suvremenih pametnih telefona: oni imaju omjer piksela po inču koji prelazi karakteristični karakter čovjeka. Pored toga, telefon je obično u ruci, što rezultira vrlo kratkom udaljenošću do oka. MirrorCam je znatno dalje i što je veća udaljenost, oko može detaljnije razlikovati. Stoga broj piksela koji je usporediv s onim na pametnom telefonu uopće nije potreban za MirrorCam.

Neskladna ogledala potencijalni su izvor opasnosti. Što je s MirrorCamom?

Jednostavni fizički zakon primjenjuje se na uobičajena zrcala: upadni kut jednak je kutu refleksije. To znači da kad vozač promijeni svoj položaj sjedenja, mijenja se i područje koje on ili ona može vidjeti. U slučaju MirrorCam-a, ovo se pravilo ne primjenjuje. Zahvaljujući kombinaciji fotoaparata i ekrana, vozač uvijek vidi istu sliku, u svakom sjednom položaju. Vidno polje se također može individualno prilagoditi pomoću kontrole na vratima. MirrorCam nudi veliku prednost: ako vozač pomakne vidno polje toliko da zakonski zahtjevi više nisu ispunjeni, na zaslonu će vidjeti upozorenje o tome. Kad držite funkcijsku tipku, MirrorCam se vraća na zadane postavke.

Kako MirrorCam i Sideguard Assist rade zajedno?

Sideguard Assist pomaže vozačima upozoravajući ih na nepomični ili pokretni predmet ili osobu u promatranom području, s desne strane vozila, koja bi se mogla sudariti. Zaslon MirrorCam prikazuje ovaj potencijalni rizik. Na primjer, vozači primaju sve informacije u paketu na jednom mjestu.

Radi li i MirrorCam kad je motor isključen?

Kada vozači odmaraju u kabini, također mogu aktivirati sustav kamere na dvije minute kada je motor isključen i zavjese zatvorene. To se može učiniti prekidačem u blizini kreveta i na suvozačevoj strani. Vizualizira se područje oko vozila. Sustav se pokreće automatski kad se vrata otvore pa je napuštanje vozila sigurno u svakom trenutku.

Novi Actros je Međunarodni kamion godine 2020

Trajno poboljšana aerodinamika i sigurnost kao rezultat MirrorCam-a neki su od razloga zašto je novi Actros proglašen Međunarodnim kamionom godine 2020.