NOVO Koncept Vision EQS, luksuzna električna limuzina

Na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (od 12. do 22. rujna 2019.) Mercedes-Benz će pokazati koncept Vision EQS, buduće velike električne luksuzne limuzine, odnosno kraljevskog luksuza i aerodinamične elegancije u idealnoj harmoniji.

Istaknuti, neprekinuti „svjetlosni pojas” oblikuje strukturu karoserije na potpuno nov način. Nastala podjela boja u visini ramena stvara dojam „crne ploče”, staklenog oblika koji pluta na srebrnoj karoseriji vozila – besprijekorno povezane površine vozila od upečatljive EQ prednje maske sve do stražnjeg kraja.

Tehnološke futurističke značajke uključuju Digital Light prednja svjetla, svako s dvije holografske leće, integrirane u kontinuiranom 360 stupanjskom lightbeltu. To ne samo da daje vozilu spokojan pogled tako tipičan za Mercedes, već omogućava i gotovo neograničen broj svjetlosnih varijacija koje pružaju uvid u buduće konfiguracije svjetala Mercedes-Benza.

LOGOTIP 229 osvijetljenih, pojedinačnih zvijezda čini besprijekorno integrirani lightbelt na stražnjem dijelu, što za posljedicu ima da zaštitni znak marke sjaji na prethodno nepoznat način.

Interakcija između vozila i njegove okoline na konceptu VISION EQS nije ograničena samo na svjetla. Digitalna prednja maska koja stvara svjetlosnu matricu koja se sastoji od 188 pojedinačnih LED dioda, po prvi puta pruža novu razinu precizne signalizacije. Nakon što crna ploča oživi, naizgled slobodnolebdeća zvijezda u pikselu stvaraju fascinantan, trodimenzionalni efekt.

UNUTRAŠNJOST Vision EQS uzima inspiraciju iz svijeta luksuznih jahti. Čist, tekući idiom dizajna stvara novu razinu spokoja – uz to je i vizija modernog luksuza u budućnosti.

Po prvi put se čitava upravljačka ploča stapa s prednjim dijelom interijera i čini skulpturu. Svojom dubokom i otvorenom prostornom arhitekturom, kokpit koncepta VISION EQS obavija putnike poput palube broda. Potpuno integrirana, obuhvaćajuća skulptura koja se sastoji od upravljačke ploče, središnje konzole i naslona za ruke lebdi iznad velikodušne unutrašnjosti i po prvi put daje uvid na interijer budućih luksuznih limuzina marke.

U unutrašnjosti, visokokvalitetna DINAMICA mikrofibra u kristalno bijeloj boji se koristiti uz obloge izgleda javora prirodnih godova. Izrađen je od recikliranih PET boca. Također se koristi umjetna koža s fino strukturiranom površinom sličnoj Nappa koži. Materijal koji se koristi na stropu dolazi od posebnog projekta: kvalitetan tekstil stvoren dodavanjem količine reciklirane plastike iz „oceanskog otpada”, postavljajući korištenje održivih materijala na posve novu razinu.

POGON S elektromotorima na prednjoj i stražnjoj osovini i akumulatorom integriranim u podu vozila, VISION EQS predstavlja vrlo dobro uravnotežen koncept vozila.

Osnova za dinamične performanse i sigurnost na visokoj razini dolazi zahvaljujući električnom pogonu na sva četiri kotača s raspodjelom momenta po osovinii baterijom ugrađenom duboko u podu vozila između osovina. Zahvaljujući snazi od više od 350 kW i zakretnom momentu od oko 760 Nm, raspoloživom u djeliću sekunde, VISION EQS ubrzava 0-100 km/h za manje od 4,5 sekundi.

DOMET Koncept ima vrlo udoban vozni doseg do 700 km, a uz pretpostavku učinkovitosti punjenja od 350 kW – puni baterije do 80% u manje od 20 minuta.

Kao što je slučaj i s modernim modelima Mercedes-Benza serijske proizvodnje, struktura vozila temelji se na inteligentnom kombiniranju više materijala – čelika, aluminija i ugljičnih vlakana, plus održivih recikliranih materijala. To optimalno zadovoljava zahtjeve postavljene na najmanju moguću masu, snagu, troškovnu učinkovitost i održivost.

VISION EQS predstavlja automobil koji podržava vozača s visoko automatiziranom vožnjom razine 3, npr. pri dužim putovanjima autocestom. Zahvaljujući modularnom sustavu senzora, razina autonomije može se u budućnosti razviti do potpuno automatizirane vožnje.

Tehnički podaci:

emisija CO2 0 g / km
Raspon (WLTP) do 700 km.
Snaga cca. 350 kW
Ubrzanje (0-100 km/h) <4.5 sekundi
Najveća brzina > 200 km/h
Najveći zakretni moment cca. 760 Nm
Kapacitet baterije cca. 100 kWh
Snaga punjenja (DC) 350 kW
Pogonski sustav Pogon na sva četiri kotača (posve varijabilni)