BEZ KONKURENCIJE U KLASI: novi GLB 35 4MATIC

Novi Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC (kombinirana potrošnja goriva: 7,6-7,5 l/100 km; kombinirane CO2 emisije: 173-171g/km) nema alternativu u segmentu kompaktnih SUV modela. 2.0-litreni 4-cilindrični turbo motor razvija snagu od 225 kW (306 KS) i jamči impresivno uživanje u vožnji u kombinaciji s AMG SPEEDSHIFT DCT 8G mjenjačem i promjenjivim AMG Performance 4MATIC pogonom na sve kotače (ubrzanje od 0-100 km/h za 5,2 sekunde).

PREDNOSTI Viši položaj sjedenja, mnoštvo prostora za putnike i prtljagu, te dobro uravnotežene terenske performanse.

Zahvaljujući twinscrollturbo punjaču, ovaj 2.0-litreni turbo motor koji razvija snagu od 225 kW (306 KS) impresionira brzim odzivom na pritisak papučice gasa, visokim okretnim momentom (maks. 400 Nm od 3000 o/min) i izvrsnom živahnošću. Blok motora, napravljen od laganog lijevanog aluminija visoke čvrstoće, smanjuje masu vozila, što je od velike važnosti za dinamiku vožnje. Turbo punjač na ispušne plinove kombinira optimalan odziv pri niskim okretajima sa snažnim povećanjem snage na visokim okretajima.

Visoka tehnološka razina je također potvrđena s CAMTRONIC promjenjivom kontrolom ventila za nisku potrošnju goriva. Inteligentno upravljanje toplinom osigurava brže i učinkovitije zagrijavanje motora i ulja. A kompaktni piezoubrizgavači ekstremno precizno ubacuju gorivo u cilindre što povećava učinkovitost.

MJENJAČ Omogućuje brze promjene stupnjeva i sportski stil vožnje kao i prema udobnosti usmjerene promjene stupnjeva za opuštene vožnje na duge pruge.

Tijekom prebacivanja u više stupnjeve, djelomično prekidanje paljenja proizvodi impresivno akustično iskustvo, dok funkcija dvostrukog aktiviranja spojke kod prebacivanja u niže stupnjeve osigurava udobnost promjene stupnjeva. Ova funkcija sinkronizira broj okretaja motora i mjenjača, minimizira neželjene odzive ciklusa ispušnih plinova i stabilizira vozilo, na primjer prilikom kočenja prije zavoja. To također podržava posebno dinamičan stil vožnje.

Novi Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC svoj puni potencijal ubrzavanja pokazuje s RACE START funkcijom koja je dio standardne opreme. Viši broj okretaja prilikom kretanja, u kombinaciji s optimiziranim točkama prebacivanja, proizvodi najbolje moguće prianjanje i maksimalno ubrzanje. RACE START funkcija ostaje aktivna dok je papučica gasa pritisnuta.

Pet AMG DYNAMIC SELECT programa vožnje – Slippery, Comfort, Sport, Sport+ iIndividual, osiguravaju jako promjenjivo iskustvo vožnje sa širokim rasponom od mirne udobnosti do agilnog i sportskog. Programi modificiraju ključne parametre, kao što su odziv motora, mjenjača, ovjesa i upravljača.
• Novi „Slippery” program vožnje je optimiziran za skliske uvjete vožnje, sa smanjenom snagom i ravnom krivuljom okretnog momenta. Uglađene promjene stupnjeva, ranije prebacivanje u više stupnjeve i ECO start/stop sustav podržavaju dojam vožnje koji je usmjeren prema stabilnosti.
„Comfort” program znači udobnu i štedljivu vožnju, na primjer zahvaljujući jako ranijem prebacivanju u više stupnjeve. Ovjes i upravljanje su postavljeni s naglaskom na udobnost, uz aktivan ECO start/stop sustav.
„Sport” i „Sport+” fokus stavljaju na agilnost i užitak u vožnji sa sportskom postavom motora i mjenjača. ECO start/stop sustav je deaktiviran.
„Individual” program vožnje omogućuje odabir i postavljanje individualnih parametara prema osobnim željama. Uz to, dostupna je funkcija krstarenja u postavkama „Reduced” i „Moderate”.

U modelu GLB 35 4MATIC, AMG DYNAMICS kontrola uključuje funkcije „Basic” i „Advanced”, a njihove postavke automatski aktivira odgovarajući program vožnje. Odgovarajući parametri kao što su raspodjela momenta pogona na sve kotače, karakteristika upravljanja ili granica intervencije potpuno novo razvijenog ESP® (Electronic Stability Program) sustava, inteligentno se prilagođavaju programu vožnje.
„Basic” funkcija je dodijeljena programima vožnje „Slippery” i „Comfort”. U ovom slučaju GLB 35 4MATIC omogućuje ekstremno stabilno upravljanje s visokom razinom prigušenja naginjanja.
„Advanced” funkcija se aktivira u programu „Sport”. GLB 35 4MATIC je tada neutralan i dobro uravnotežen. Niža razina prigušenja naginjanja, smanjeni kutovi upravljanja i veća agilnost podržavaju dinamični stil vožnje, na primjer na zavojitim seoskim cestama.

Prema performansama usmjeren sustav pogona na sve kotače kontinuirano osigurava najbolji mogući odnos dinamičnosti, prianjanja i učinkovitosti. Višeslojna spojka s AMG-specifičnom elektro-mehaničkom kontrolom omogućuje promjenjivu raspodjelu okretnog momenta, koja se može trenutno promijeniti ovisno o uvjetima u vožnji. Raspodjela se kreće od potpunog pogona na prednje kotače do 50:50 raspodjele između prednje i stražnje osovine, na primjer tijekom dinamičnih manevara ili na snijegu ili ledu. Faktori koji utječu na raspodjelu momenta nisu samo brzina vožnje, poprečno i uzdužno ubrzanje i kut upravljača, nego i razlika između brzine rotacije pojedinih kotača i odabrani stupanj.

UPRAVLJAČ Elektromehanički, na brzinu osjetljivi servo upravljač ima promjenjivi prijenosni odnos i impresionira svojim preciznim i autentičnim povratnim informacijama.

Servo pomoć se smanjuje na visokim brzinama, te se kontinuirano povećava pri niskim brzinama. To znači da je pri niskim brzinama potrebna usporedivo manja sila upravljanja, dok je pri visokim brzinama osigurana najbolja moguća kontrola nad vozilom. Ovisno o programu vožnje koji je odabrao vozač, sustav upravljanja osigurava krut i sportski ili više udoban odziv upravljača.

Na osnovi AMG Line paketa, novi GLB 35 4MATIC može se prepoznati prema dodatnim za model specifičnim dizajnerskim značajkama. Po prvi put na nekom modelu serije 35, koristi se AMG-specifična maska hladnjaka, čim se naglašava pripadnost AMG obitelji. Prednji razdjelnik, istaknuti stražnji, donji spojler s dva okrugla ukrasna elementa ispušnih cijevi i AMG krovni spojler u boji karoserije, također jamče visoki faktor prepoznavanja.

Dodatnu vizualnu prepoznatljivost osiguravaju 19-inčni AMG naplatci s 5 dvostrukih krakova u tantal sivoj boji i sjajnom završnom obradom i AMG sustav kočenja visokih performansi sa srebrnim čeljustima kočnica i crnim AMG natpisom sprijeda.

KOTAČI Na zahtjev su dostupne tri druge izvedbe kotača, dimenzija od 19 do 21 inča, svaka u dvije boje.

TREĆI RED Novi GLB 35 4MATIC je prvi kompaktni Mercedes-AMG automobil koji je opcijski dostupan s trećim redom sjedala koji uključuje dva dodatna individualna sjedala, plus mogućnost namještanja drugog reda sjedala naprijed i nazad, te EASY-ENTRY funkciju.

Drugi red sjedala može se podijeliti u omjeru 40:60. Sjedala u trećem redu mogu udobno primiti putnike do visine od 1,68 metara. Sjedala se mogu spustiti tako da budu u ravnini s podom prtljažnika kako bi se povećao njegov kapacitet.

Značajke praktičnosti u trećem redu uključuju dva držača za pića između sjedala i dva pretinca s gumom obloženim umetkom s lijeve i desne strane obloge prtljažnika. Svaki od njih je opremljen s USB priključkom za punjenje. Iscrpna sigurnosna oprema ističe visoku svakodnevnu prikladnost. Uključuje izvlačne naslone za glavu, sigurnosne pojaseve sa zatezačima i ograničivačima sile zatezanja, zračnu zavjesu koja također štiti putnike u trećem redu sjedala, te i-Size/ISOFIX i Top-Tethersidrišta za prikladne dječje sjedalice.

Kratki pregled tehničkih podataka

  Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC
Motor 2.0-litreni 4-cilindrični redni motor s turbo punjačem na ispušne plinove
Zapremina 1991cm3
Snaga 225 kW (306 KS) pri 5800-6100 o/min
Maks. okretni moment 400 Nm pri 3000-4000 o/min
Pogonski sustav AMG Performance 4MATIC potpuno promjenjivi pogon na sve kotače
Mjenjač AMG SPEEDSHIFT DCT 8G mjenjač s dvostrukom spojkom
Potrošnja goriva – kombinirana 7.6-7.5 l/100 km*
Kombinirane CO2emisije 173-171 g/km*
Klasa učinkovitosti C
Ubrzanje 0-100 km/h 5.2 s
Maks. brzina 250 km/h**

* Navedene brojke određene su u skladu s propisanom mjernom metodom. To su “NEDC CO2brojke u skladu s člankom 2. br. 1 EU propisa 2017/1153. Potrošnja goriva je izračunata na osnovi ovih brojki.
** Elektronički ograničena