PREMIJERA Parkiranje bez vozača u stvarnom prometu

Daimler i Bosch su se udružili kako bi razvili parkiranje bez vozača (Automated Valet Parking) u parkiralištu s više katova Mercedes-Benz muzeja u Stuttgartu. Automobili sada nastavljaju bez vozača do dodijeljenog parkirališnog mjesta kao odgovor na naredbu poslanu preko pametnog telefona, bez ikakve potrebe da vozač nadzire ovaj manevar. Automatsko parkiranje bez vozača označava bitnu prekretnicu na putu prema autonomnoj vožnji. Ovo pilotsko rješenje u parkiralištu s više katova Mercedes-Benz muzeja predstavlja prvo infrastrukturom podržano rješenje za uslugu automatske vožnje i parkiranja u stvarnim uvjetima vožnje.

PRVI Pokretanje usluge automatskog parkiranja preko pametnog telefona trenutačno funkcionira na parkirališta s više katova Mercedes-Benz muzeja.

Svatko može rezervirati automobil uporabom aplikacije na pametnom telefonu. Za početak vožnje, vozilo se autonomno vozi u područje za preuzimanje. Procedura povratka je jednako praktična: klijent parkira vozilo u područje za ostavljanje vozila i vraća ga uz pomoć aplikacije. Nakon što ga registrira inteligentni sustav instaliran u parkiralištu s više katova, automobil se pali i navodi do dodijeljenog parkirališnog mjesta.

PARTNERI Bosch isporučuje infrastrukturu, a Daimler tehnologiju vozila.

Parkiranje bez vozača omogućeno je s inteligentnom infrastrukturom parkirališta s više katova kompanije Bosch u kombinaciji s tehnologijom vozila kompanije Mercedes-Benz. Senzori ugrađeni u parkiralište nadziru koridor vožnje i njegovu okolinu, te upravljaju vozilom. Tehnologija unutar automobila provodi sigurne manevre kao odgovor na naredbe infrastrukture parkirališta i po potrebi na vrijeme zaustavlja automobil.

PRAKTIČNO Parkiranje bez vozača štedi vrijeme i umiruje živce.

Druga postojeća parkirališta na više katova mogu se naknadno opremiti ovom infrastrukturnom tehnologijom. Za upravitelje garaža na više katova parkiranje bez vozača znači učinkovitiju uporabu dostupnog parkirališnog prostora: u isti prostor stane do 20 posto više vozila.