NOVO Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC

Sportski, stilski, inteligentan i dinamičan: Novi CLA 35 4MATIC (kombinirana potrošnja goriva 7,3-7,2 l/100 km; kombinirane CO2 emisije 167-164 g/km) je najnovija točka ulaska u svijet marke Mercedes-AMG i snažnije je usmjerena na životni stil. Ovaj coupé s četiri vrata dijeli progresivnu tehnologiju s A-klasom, ali je još odvažniji sa svojim dizajnom ikone i inteligentnim MBUX unutrašnjim asistentom. Agilni 2.0-litreni četiri cilindrični turbo motor visokog momenta razvija snagu od 225 kW (306 KS), koja se promjenjivo raspodjeljuje na sva četiri kotača preko 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

PERFORMANSE Sportske performanse (ubrzanje od 0-100 km/h za 4,9 sekundi) povezane su sa širokim rasponom iskustava vožnje – od jako sportskog do udobnog na dugim putovanjima.

Dizajn modela CLA Coupé jedan je od glavnih razloga za kupnju ovog automobila. Zbog toga su AMG-ovi dizajneri više ili manje zadržali osnovni oblik sa širokim lukovima kotača i vitkom sportskom bočnom linijom. Kao sportski detalj, također su zadržana dva bubrega na poklopcu motora. S druge strane, nova maska hladnjaka s klasičnim dvostrukim prečkama  i AMG Line prednjim donjim spojlerom s krilcima na otvorima za zrak, tipična su prepoznatljiva značajka modela CLA 35 4MATIC. Druge prepoznatljive značajke uključuju ukrasne elemente u srebrnoj krom boji na prečkama u vanjskim otvorima za zrak.

Gledajući sa strane, pogled privlače aerodinamički optimizirani 18-inčni aluminijski kotači s dvostrukom prečkama (opcijski su dostupni 19 inčni) i istaknuti bočni pragovi. Stražnjim krajem dominira stražnji donji spojler s novim umetkom difuzora, s malim izvučenim spojlerom na poklopcu prtljažnika i dvije okrugle ispušne cijevi s lijeve i desne strane. Dvodijelna, uska stražnja svjetla i registarska pločica u stražnjem braniku, čine da stražnji kraj modela CLA izgleda posebno široko.

UNUTRAŠNJOST Vrata bez okvira otvaraju ulaz u unutrašnjost s jako tehnološki nabijenim ambijentom gdje se kvaliteta susreće s potpuno digitalnim zaslonima.

Ova unutrašnjost može se opcijski opremiti s ambijentalnim osvjetljenjem u 64 boje. Druga karakteristična značajka su presvlake sjedala koje su dostupne u ARTICO umjetnoj koži s DINAMICA mikro vlaknima u crnoj boji sa crvenim kontrastnim gornjim šavovima i crveni sigurnosni pojasevi ili u ARTICO umjetnoj koži u crnoj/digital sivoj boji. Dodatni dizajnerski detalj predstavljaju crveni obrubi na oblogama od DINAMICA mikro vlakana i ventilacijskim otvorima sa crvenim prstenom.

MBUX Kombinacija sportskog dizajna i profinjenih detalja također je vidljiva u MBUX informacijsko-zabavnom sustavu s njegovim inovativnim konceptom uporabe i prikaza.

I u novom modelu CLA 35 4MATIC, MBUX zamjenjuje prethodne COMAND sustave i kreira još bližu vezu između vozila, vozača i putnika. Emocionalno privlačni prikazi ističu čistu kontrolnu strukturu i uključuju sjajnu 3D grafiku maksimalne razlučivosti. Vizualno, dva zaslona u jednom dijele stakleni pokrov te se stapaju u široki kokpit, te kao središnji element ističe vodoravno orijentaciju unutrašnjeg dizajna.

S novim opcijskim MBUX unutrašnjim asistentom, odabranim funkcijama informacija i zabave može se upravljati bez dodira, a svjetlo za čitanje se može uključiti i isključiti. Ovaj asistent razlikuje interakcije vozača i suvozača i prepoznaje određene položaje i pokrete rukama. Područje interakcije MBUX unutrašnjeg asistenta je ispred medijskog zaslona do središnje konzole, uključujući dodirnu površinu između vozača i suvozača.

MBUX unutrašnji asistent prepoznaje pokrete prema raznim upravljačkim elementima informacijsko-zabavnog sustava. Ako se ruka pomakne prema dodirnom zaslonu, sjedalo osobe prikazano na zaslonu se poveća. Automatski se unaprijed odabiru najprikladniji upravljački elementi. U izborniku Radio i Media, MBUX unutrašnji asistent smanjuje broj koraka uporabe. U izborniku navigacije, sustav zumira navigaciju čim se ruka pokrene kako bi se koristio dodirni zaslon ili dodirna površina, tako da se simbol odabire izravno. Prilikom prikazivanja slike kamere, čim se ruka pokrene prema dodirnom zaslonu, MBUX unutrašnji asistent omogućuje zumiranje četiri upravljačka simbola 360-stupanjske kamere. To znači da se mogu direktno odabrati prikazi prednje, stražnje, desne ili lijeve kamere.

HEJ MERCEDES Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, MBUX prepoznaje i razumije skoro sve rečenice iz područja informacija i zabave i uporabe vozila, čak iako se izražavaju indirektno.

Kupac može odabrati između tri stila AMG prikaza ploče s instrumentima, „Classic”, „Sport” i „Supersport”.„Supersport” prikaz je posebno privlačan sa središnjim, okruglim brojačem okretaja motora i dodatnim informacijama koje su prikazane u obliku stupića, lijevo i desno od brojača okretaja motora: s trodimenzionalnom perspektivom, oni dosežu daleko u pozadinu do umjetnog horizonta. Preko AMG izbornika, vozač može pozvati razne specijalne prikaze, kao što su Warm-up, Set-up, G-Force i Engine Data.

Kratki pregled podataka

  Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC
Motor 2,0-litreni 4-cilindrični redni motor s turbo punjačem na ispušne plinove s dva vijka
Zapremina 1991cm3
Maks. snaga 225 kW (306 KS) pri 5800 o/min
Maksimalni okretni moment 400 Nm pri 3000-4000 o/min
Pogonski sustav AMG Performance 4MATIC potpuno promjenjivi pogon na sve kotače
Mjenjač AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjač s dvostrukom spojkom
Kombinirana potrošnja goriva 7,3-7,2 l/100 km
Kombinirane CO2 emisije 167-164 g/km
Klasa učinkovitosti D
Ubrzanje 0-100 km/h 4,9 s
Maksimalna brzina 250 km/h